Vaaliohjelmani eduskuntavaaleissa 2023

Olen ehdolla eduskuntaan Uudeltamaalta. Tässä postauksessa pyrin avaamaan vaaliteemojani ja ajatuksiani hieman laajemmin . Alkuun kuitenkin hieman arvoista ja asenteesta jotka sloganissakin esiintyvät:

Insinöörin arvot - pelimannin asenne

Insinöörin arvoissa on kyse mielestäni varsin perisuomalaisista hyveistä: päätöksiä tehdään parhaaseen käytettävissä olevaan tietoon perustuen, pidetään jalat maassa mutta katse korkealla eikä hötkyillä eikä provosoiduta vaikka provosoidaan.

Pelimannin asenne taas tarkoittaa minulle yhdessä tekemisen eetosta jossa muita kuunnellaan ja sopeutetaan omaa toimintaa siten että kokonaisuus toteutuu yhteisesti parhaalla tavalla. Kansanmusiikin harrastaminen on on minulle aina ollut nimenomaan yhdessä tekemistä ja yhteisen kudelman luomista, olipa kyseessä sitten jamit tai kansantanssiesitys. Samalla kulttuuria luodaan yhteisön lähtökohdista yhteisön omaksi iloksi, vailla kaupallisia tavoitteita. Elämyksen luo kuluttamisen sijasta osallistuminen.

Parempia palveluita

Digitalisaatiolla voidaan saavuttaa sekä laadullisia että tehokkuushyötyjä. Tämä ei kuitenkaan missään nimessä ole helppoa eikä tapahdu itsestään. Digitalisaatiohankkeissa paras lopputulos on saavutettu tekemällä pieniä muutoksia kerrallaan ja mittaamalla muutosten vaikutusta jatkuvasti. Julkisella puolella kuitenkin lainsäädäntö ohjaa tekemään hankkeista mammuttimaisia etukäteen tarkasti määriteltyjä kokonaisuuksia joiden toteuttaminen kustannustehokkaasti ja aikataulussa on hyvin hankalaa. Tähän tulisi puuttua ja lainsäädäntöä muokata suuntaan joka sallii enemmän liikkumavaraa hankinnan tekijälle. Sama mekanismi tarkoittaa yritysten näkökulmasta myös sitä, että pienempien yritysten on hankalampi päästä mukaan kilpailutuksiin.

Nykyisellä lainsäädännöllä on hyvä tarkoitus tehdä kuntien ja muiden julkisen vallan yhteisöjen hankinnat avoimiksi ja läpinäkyviksi sekä torjua epäterveitä käytäntöjä hankinnoissa. Nämä ominaisuudet ovat tärkeä osa hallinnon ja julkisen rahankäytön avoimuutta eikä niistä pidä tinkiä missään tapauksessa. Vaikka joustavampia tapoja tehdä hankintoja sallitaan niin läpinäkyvyyden tulee samalla parantua entisestään.

Lue lisää digitalisaatioteemasta >>

Vihreää elinvoimaa

Vihreä siirtymä on jo hyvässä vauhdissa ja nyt tulee huolehtia siitä että me suomalaiset pysymme kehityksen aallonharjalla! Tämä murros on siitä hieno asia että se tuo työtä ja mahdollisuuksia myös alueille joita tietotyön lisääntyminen on kohdellut heikommin. Tuuli- ja aurinkovoiman rakentaminen suuntautuvat jo kaavoituksellisista syistä alueille jotka tällä hetkellä kärsivät muuttotappiosta. Maakäyttösektorilla eli maa- ja metsätaloudessa tulisi kehittää keinoja maaomaisuuden hyödyntämiseen kestävillä tavoilla. Korvaukset hiilensidonnasta, hiiltä sitovat viljelymenetelmät sekä muut virkistykseen ja luonnonhoitoon liittyvät maankäyttötavat tulee ottaa paljon isommalla painoarvolla työkalupakkiin. Valtio ohjaa jo nyt melko vahvasti tuotantoa mikä tarkoittaa että sääntelyä ei tule lisätä vaan ohjata uudella tavalla.

Lue lisää maaseudun elinvoimaisuudesta >>

Yhteisöjä ja kulttuuria

Nykyinen asenneilmapiiri ja elämäntapa on aika vaativa ja se näkyy mielenterveysongelmien ja yksinäisyyden kasvuna. Sosiaalinen media on tuonut paljon sisältöä saataville ja luonut yhteyksiä ihmisten välille mutta samalla pirstonut yhteiskuntaa kokoelmaksi yksilöitä. Mikään digitaalinen yhteys ei voi korvata yhteisöllisyyden kokemusta aivan kokonaan. Ajattelen, että ihmisten välisiä merkityksellisiä kohtaamisia kasvotusten saisi olla lisää ja tässä kulttuurilla ja taiteella voisi olla merkittävä rooli.

Valtion tulisi käyttää prosentti budjetista taiteeseen ja kulttuuriin. Kulttuurin saavutettavuutta tulee lisätä sekä osallistumisen että yleisönä olemisen näkökulmasta, matalan kynnyksen kulttuuriharrastusta tarvitaan paljon lisää. Taiteen perusopetus kuuluu kaikille!

Lue lisää kulttuurista >>