Liikenneturvallisuussuunnitelma

Viime keskiviikkona 23.10. järjestettiin kunnantalolla Mäntsälän liikenneturvallisuussuunnitelman yleisötilaisuus. Olin paikalla kuulemassa ja koitan tähän hieman hahmotella tilaisuuden sisältöä. Materiaalit löytyvät kunnan sivuilta.

Suunnitelman teossa on mukana monenlaisia tahoja, kunnan lisäksi mukana ovat Uudenmaan ELY-keskus, Liikenneturva ja poliisi. Viime vuonna perustettiin liikenneturvallisuustyöryhmä joka seuraa suunnitelman toteutumista. Työryhmään kuuluu edustajia kaikilta kunnan hallinnonaloilta, lisäksi edellämainituilla tahoilla on myös edustajat. Työryhmä kokoontuu muutamia kertoja vuodessa, puheenjohtajana toimii Asko Määttänen. Työryhmä myös ylläpitää suunnitelmaa kun ympäristö muuttuu. Käytännön työssä painotettiin myös yhteistyön tärkeyttä eri tahojen kesken, esim. kaavoitushankkeissa tulee nämä asiat ottaa jo huomioon.

Aluksi eri tahot esittelivät toimintaansa. ELY-keskus pitää huolta valtion tieosuuksista, käytännössä kaikesta asemakaava-alueen ulkopuolisesta tiestöstä. Budjettia heillä on vuosittain reilu 100 miljoonaa josta 90% kuluu ylläpitoon ja hoitoon. 10 miljoonan investointibudjetista sitten toteutetaan erilaisia hankkeita priorisoidusti. Esimerkiksi pyörätiekilometri maksaa 400 000 euroa joten kovin kummoisia pätkiä näillä rahoilla ei rakennella. Lisäksi rahoitus on kiristymässä tulevina vuosina.

Liikenneturva piti myös esityksen toiminnastaan. "Jos otat, et aja" -sloganista tunnettu järjestö pitä kaikenlaisia koulutuksia sekä järjestää tempauksia turvallisen liikenteen puolesta eli koulutus ja asennepuoli ovat hyvin pitkälti heidän tontillaan. Kyseyjä tuli koulujen liikennekasvatuksen perään, vastauksena oli että tarjoavat koulutusta ja tukea opettajille mutta täytyy itse hakea. Todettiin myös epäkohtana se että liikennekasvatus ei kuulu mihinkään oppiaineeseen.

Kunnan kannalta mielenkiintoisia tilastotietoja kuultiin myös. Onnettomuuksien kustannuksia lasketaan siten, että kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta katsotaan koituvan yhteiskunnalle 2,3 miljoonan euron kustannus, henkilövahingon meno on 500 000 euroa ja omaisuusvahingon 3000. Näistä kustannuksista kuntien osuus on 15-20%, koostuen mm. palo- ja pelastustoiminnan sekä sairaanhoidon kuluista ja verontulojen menetyksistä. Vuosittainen kustannus Mäntsälän kunnalle nykytilanteessa on noin 4,5-6,7 miljoonaa euroa. Tämä antoi erityisesti ajattelemisen aihetta, jos alikulun tekeminen maksaa 500 000 niin ei tarvitse 10 vuoden aikana monta henkeä säästää että maksoi itsensä takaisin.

Suunnitelmaan kannattaa tutustua itse, sitä ei kovin kattavasti käyty läpi. Pääpainopisteenä on kestävän ja viisaan liikkumisen edistäminen mikä käytännössä tarkoittaa kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön edistämistä. Resurssit näihin hommiin eivät nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kummoisia ole kunnan eikä valtionkaan puolesta joten keskitytään toimenpiteisiin jotka ovat edullisia toteuttaa. Toimenpiteistä on laadittu lista josta on laadittu myös yleispiirteinen karttaesitys. Seuraavassa koitan hieman tiivistää suunnitelman keskeisiä kohtia:

Lähtökohdat

Liikenneturvallisuustyön valtakunnallinen visio on että kenenkään ei tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Kunnallisen suunnitelman tarkoituksena on kuvata tämän tavoitteen toteutumiseen tähtääviä toimenpiteitä kunnan tasolla. Liikkumista pyritään ohjaamaan turvalliseen ja kestävään suuntaan, yhtäältä liikenneturvallisuustyöllä mutta toisaalta myös liikenneympäristön muutoksilla. Toisin sanoen, pyritään lisäämään pyöräilyä, kävelyä ja joukkoliikenteen käyttöä henkilöautoliikenteeseen nähden. Tähän vaikutetaan myös maankäytön keinoin eli yhdyskuntarakenteen tiivistäminen on täälläkin mukana.

Toimintaympäristö

Toimintaympäristön kuvauksessa on selvitetty palveluiden saatavuutta. Keskustan lisäksi Sälinkäällä ja Nummisissa on palvelukeskittymiä joihin pääsee kävellen. Lisäksi oli kuvailtu väestönkasvuennusteita sekä työmatkaliikennettä. Mäntsälän työpaikkaomavaraisuus on 61%, työmatkoista 70% tehdään henkilöautolla. Työmatkaliikenteestä 46% on Mäntaälän sisäistä, 36% suuntautuu pääkaupunkiseudulle ja loput lähikuntiin. Liikennejärjestelmän osalta kiintoisia yksityiskohtia ovat Lahdentien 8700 ajoneuvoa/vrk ja Hanko-Hyvinkää -tien 6400 ajoneuvoa. Kevyen liikenteen väyliä Mäntsälässä on surkeat 25 kilometriä, verkoston todetaan olevan puutteellinen. Joukkoliikenteestä todetaan palvelutason olevan keskimääräinen. Yhdyskuntarakenne on haasteellinen hajautuneisuuden vuoksi.

Liikkuminen ja turvallisuus

Liikenneturvallisuutta oli kartoitettu asukaskyselyn avulla. Henkilöautolla liikutaan eniten mutta kävelyä ja pyöräilyäkin esiintyy. Lisäksi oli kartoitettu puutteita joista joukkoliikenteen vuorotarjonta nousi esiin, pyöräteiden osalta informaatio ja kunnossapito. Esteettömyyttä oli kartoitettu myös, työryhmä oli tehnyt esteettyömyyskierroksen jossa kartoitettiin keskustaajaman esteettömyystarpeita.

Liikenneturvallisuutta esitellään tilastotiedoin, 745 onnettomuutta joista 10 kuolemaan johtaneita ja 187 (25%) henkilövahinkoon johtaneita. Suuri osa tapahtuu nelostiellä. Lahdentien ja 25:n risteys lienee tilastojen valossa riskialttein Mäntsälässä. Vaarallisina pidettiin korttelirallia. Kunnan alueella on 35 onnettomuuksien kasaumapistettä. Kevyen liikenteen väyliä kuntalaiset toivovat myös lisää.

Tavoitteet

Mäntsälän osalta pyritään siihen että valtakunnallinen onnettomustaso ei ylity, vuonna 2020 yksi kuolema ja enintään 25 loukkaantumista tieliikenteessä. Toiminnallisissa tavoitteissa painotetaan yhdyskuntarakennetta, tieverkon yksittäisten onnettomuuksien vähentämistä, esteettömyyden sekä kävely- ja pyöräily-yhteyksien parantamista. Erityistä huomiota kiinnitetään koulujen läheisyyteen.

Suosittelen lämpimästi tutustumista erityisesti toimenpidelistoihin ja karttoihin, palautetta voi antaa Asko Määttäselle joka on työryhmän puheenjohtaja.

Maankäyttölautakunnan kokous 16.10.2013

Kokous meni yllätttävänkin nopeasti. Suurin osa asioista meni päätösesityksen mukaan mutta pari kertaa päästiin äänestämään. Alla muutamia kohtia joista käytiin enemmän keskustelua. Jos jotain kohtaa ei ole erikseen mainittu, se meni päätösesityksen mukaan. Esityslista on siis täällä.

Kaunismäen kaava

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaan. Tietä levennetään jotta saadaan kunnon jalkakäytävät. Kysyin voisiko pyörätien toteuttaa pyöräkaistana ajoradan reunassa, kuuluu kuulemma tekniselle puolelle. Tilaa on naftisti edelleen mutta kuulemma valopylväät rajoittavat ja ne on jo laitettu paikalleen mikä tekee muokkaamisesta hieman hankalaa.

Suunnittelutarveratkaisut

Pääosin päätösesityksellä. Parissa kohtaa poikettiin, Nummisten taimitarhan kaarihalli sai äänestyksen jälkeen luvan vastoin päätösesitystä. Tätä perusteltiin sillä että tilalla oleva kasvihuone hallitsee maisemaa paljon enemmän kuin metsään rakennettava kaarihalli. Maisemointia vaadittiin pakolliseksi. Huolta kannettiin siitä alkaako tämmöisiä lupia nyt sadella kun kaarihallikauppiaat huomaavat että lupa heltiää.

Myös Sälinkäällä päätettiin sallia ullakon käyttötarkoituksen muutos vastoin esittelijän esitystä vaikka se menikin yli rakennusjärjestyksen sallimasta tonttikoon mukaisesta kerrosalasta, perusteena se että sijainti on keskeinen ja muutoksen jälkeen taloon mahtuu lapsiperhe

Saaren suunnittelutarveratkaisu poistettiin listalta asianomaisen pyynnöstä.

Muut

NCC Roadsin YVA-selostuksen lausunnosta ei hirveästi keskusteltu, todettiin että vastine on hyvä.

Tarkastuskertomukseenkaan ei ihmeempiä kommentteja tullut. Investoinnit oli kunnanjohtaja niistänyt pois talousarviosta joten ohjelmistojen uudistaminen jää haaveeksi. Harmi sinänsä koska tässä olisi potentiaalia isompiinkin tehokkuusparannuksiin, nykytilanne on hieman sekava kun eri ohjelmistot eivät oikein keskustele keskenään.

Maankäyttölautakunnan lista 16.10.2013

Taas mennään. Monta suunnittelutarveratkaisua ja NCC taas kerran.

Alueellinen poikkeuslupa Männikkö II asuntoalueen kortteleiden 1217 Osa, 1218 osa ja 1219 osa asemakaavamääräyksistä

Tässä tarkennetaan edellisen kokouksen päätöstä. Itselläni ei ole isompia intohimoja asian suhteen, päätösesitys kelpaa kyllä.

Kapuli IIc-vaiheen asemakaava ja asemakaavan muutos / ehdotuksen hyväksyminen

Tästä on ollut aikaisemminkin puhetta, teollisuustonteille olisi kysyntää joten pitäisi saada kaavaa aikaiseksi. Ehdotus näyttää hyvältä, myös kevyt liikenne on otettu huomioon. Tässä on ollut vähän vääntöä kun tuo ei ole aivan olemassaolevan yleiskaavan mukainen esitys, ELY-keskus saattaa imaista herneitä nenuun.

Kaunismäki asemakaavan muutos kortteli 1200 osa (päiväkoti) ja 1229 (Kultasiipi) , käynnistäminen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville asettaminen

Kaava on hieman vanhentunut ja vaatii muutoksia. Parkkipaikkoja on vähänlaisesti, päiväkodin tilalle on kaaviltu koulua Itselleni kysymyksiä herättää ainakin Kultasiiven leventäminen 7 metristä 10-12 metriä leveäksi, jalkakäytävälle ei ole tilaa. Pitää kysyä voisiko tuohon mahduttaa pyöräkaistan jolloin pyöräilijät erotettaisiin jalankulkijoista. Tämä lienee teknisen asia mutta ehkä voidaan laittaa terveisiä. Pientä tiivistämistä koitetaan tehdä, eteläosaan sallitaan rivitaloja ja pieniä häiriötä aiheuttamattomia firmoja.

Hilpeyttä herättää lause "Vaikka Mäntsälä on erillispientalojen leimaamaa aluetta, pidetään toivottavana käytännössä hieman tehokkaampaa rakentamistapaa aivan rautatieaseman kyljessä". Kun siihen pitäisi saada se 10000 ihmistä asemasta 1km säteelle.

Suunnittelutarveratkaisu / Nummisten Kylä, Nummistentie / varastohallin rakentaminen tilalle

Tämä on taas vähän makuasia. Esittelijän mielestä teräsrakenteinen kaarihalli eroaa liiaksi maalaismiljööstä joten jotain muuta saisi tulla eli hakemukseen ei näinollen oltaisi suostumassa. No, onhan se toki niinkin ja kukas siitä maisemasta huolehtii ellei me.

Suunnittelutarveratkaisu / Nummisten Kylä, Pornaistentie / omakotitalon rakentaminen tilalle

Tässä taitaa olla kyseessä paikka johon on omin luvin rakennettu parakki ja kaikennäköistä kenttää ja nyt sitten haetaan lupaa ikäänkuin jälkikäteen. No, ainakin parakinhirvitys on tarkoitus purkaa alta pois. Päätösesitys kuitenkin myönteinen, sijainti ok.

Sunnittelutarveratkaisu / Saaren Kylä, Hatakantie / 505-412-3-108 / omakotitalon rakentaminen tilalle

Päätösesitys on kielteinen johtuen siitä ettei ole rakennuspaikkaa. Harmillista, 0,9km kouluun ja kauppaan, kelvollinen rakennuspaikka.

Suunnittelutarveratkaisu, Poikkeamispäätös / Soukkion Kylä, Junnintie / autotallin ja konesuojan rakentaminen tilalle

Palaneen navetan tilalle konehalli ja romahtaneen liiterin autotalli. Määrätään että pitää olla lautaverhoilu, muuten ok

Suunnittelutarveratkaisu, Poikkeamispäätös / Sälinkään Kylä, Oitintie / Omakotitalon ullakon käyttötarkoituksen muutos

Ullakko halutaan asuinkäyttöön. Tähän ei olla suostuvaisia. Syykin on tavallaan looginen, rakennusoikeus ylittyisi jolloin sama pitäisi sallia sitten muillekin.

Suunnittelutarveratkaisu / Sälinkään Kylä, Kaanaantie / Vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muutos vakituiseksi asuinrakennukseksi

Aikanaan verotussyistä vapaa-ajan asunnoksi muutettu talo tulee takaisin asuinkäyttöön. Käypi kunhan haetaan erikseen vielä rakennuslupa.

Suunnittelutarveratkaisu / Sälinkään Kylä, Morsiuspolku / Vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muutos vakituiseksi asuinrakennukseksi

Kuten yllä. Sijainti hyvä ja rakennusluvalla velvoitetaan määräystenmukaisuus.

Suunnittelutarveratkaisu / Sälinkään Kylä, Joutsjärventie / Halli/autotallin rakentaminen tilalle

Vanha navetta puretaan pois ja tilalle tehdään autotalli ja varastotilaa. Sopii mutta määrätään ulkonäöstä hieman.

Suunnittelutarveratkaisu / Sääksjärven Kylä, Siltalantie / Omakotitalon rakentaminen tilalle

Joku haluaa muuttaa metsään. Kouluun 5km, vähän siinä rajoilla. Rakennuspaikka löytyy joten päätösesitys on myönteinen. Vähän pitkin hampain mutta menköön.

Lausunto Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta / Ncc Roads Oy:n Ohkolan kierrätysterminaali

NCC: soramonttu jälleen kerran. Lausuntoesityksessä todetaan että nähtävilläoloaikaa on jatkettava koska arviointiraportin linkki ei toimi eli nettisivujen kautta ei pääse näkemään raporttia. Ympäristöhallinnon nettisivuilta kuitenkin löytyy toimiva linkki. Raportti on ihan mielenkiintoista luettavaa. Esillä on kolme vaihtoehtoa joista esitteljä tukee ensimmäistä, niin kutsuttua nollavaihtoehtoa:

.
  • Louhinta suoritetaan loppuun jonka jälkeen kuoppa täyttyy vedellä
  • Louhitaan ja täytetään vastaanotetulla maa-aineksella
  • Louhitaan ja täytetään yli alkuperäisen maanpinnan eli sijoitetaan enemmän jätemaata
  • Laajennetaan louhinta-aluetta ja täytetään maa-aineksella

Silmäilin selvitystä hieman ja siinä kyllä luvataan ettei päästöjä pitäisi juurikaan tulla. Melko seikkaperäisesti selvitettiin vaikutukset pohja- ja pintavesiin. En kyllä osaa lainkaan arvioida selvityksen uskottavuutta.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2012

Tässä vastavaan tarkastuslausunnon arviointikertomukseen joka muuten on ihan mielenkiintoinen paperi. Tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota kaavoitushankkeidein priorisointiin sekä tavoitteellisuuteen.

Vastauksessa valitetaan prosessin kaoottisuutta ja ennakoimattomuutta sekä resurssipulaa. Voisikohan tässä kuitenkin vähän petrata?

Vihreä siirtymä pitää maaseudun elinvoimaisena

Synnyin ja kasvoin maatilalla. Traktorin kuskipukille istuin ensimmäistä kertaa 7-vuotiaana kun kerättiin heinäpaaleja pellolta. Lypsin lehm...