Kunnanvaltuusto 31.10.2016

Esityslistalta löytyy paljon asioita, mm. lausunto SOTE-uudistuksesta. Itse lista löytyy täältä.

Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle maakuntauudistukseksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistukseksi sekä niihin liittyviksi laeiksi

Kunnan lausunto on varsin kriittinen ja näyttää minun silmiini varsin hyvältä. Tiivistetysti lausunnossa todetaan että:
* kustannussäästöistä ei ole mitään takeita, kaikki merkit viittaavat päinvastaiseen suuntaan. Pelkästään muutoksen aiheuttama lisäkustannus on valtaisa.
* terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tehtäväkokonaisuus joka on jäämässä kunnalle on epäselvä ja tulee kirjata lakiin tai vähintään sopimukseen
* valinnanvapautta ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, lausunnon mukaan tulisi ensin saada palvelut toimimaan ja sitten vasta miettiä valinnanvapautta. Samalla pitää huolehtia niistä jotka syystä tai toisesta eivät kykene valinnanvapauttaan käyttämään. Itse olen tästä ihan samaa mieltä, Kokoomuksen toiminta tässä haisee pitkälle.
* Demokratia ei toteudu tasaisesti kaikkialla koska maakunnat ovat eri kokoisia. Tämä koskee erityisesti Uuttamaata.
* Muutenkin Uusimaa pitäisi pilkkoa pienempiin alueisiin. Ehdotuksessa alueita on neljä: Pääkaupunkiseutu sekä Itä-, Keski-, ja Länsi-Uusimaa. Tässä kohtaa näyttäisi vähän siltä että pidetään kiinni siitä mitä on ennenkin ollut, tämä aluejako ei välttämättä ole optimaalinen. Kolmekin voisi riittää.

Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta laiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta

Tässä kohtaa annetaan toinenkin lausunto SOTEen liittyen, tällä kertaa liittyen palveluntuottamislupiin liittyvään rekisteröitymiseen sekä valvontaan. Lausunnossa todetaan että on ilman muuta järkevää että kaikkien palveluntuottajien tulisi rekisteröityä samoilla ehdoilla ja arvioinnilla. Kriteerejä ei kuitenkaan esityksestä löydy. Pelkkä ehtojen olemassaolo ei myöskään poista toimintakulttuurin ja kouluttautumisen vaikutusta mitä esityksessä ei ole huomioitu. Lausunnossa toivotaan myös että tiedotus sekä parhaiden käytäntöjen omaksunta kuuluisivat tämän alle.

Tässä esityksessä varmaankin halutaan antaa tilaa innovoinnille. Siinä onkin mielenkiintoinen soppa kun koitetaan naittaa yhteen potilasturvallisuutta ja uusien toimintamallien kehittämistä. Toki sitä tehdään nytkin jatkuvasti.

Mäntsälän osavuosikatsaus 2/2016

Toimintatuotot elokuun lopussa 17,7Meur, toimintakulut 84,4Meur. Verotulot ja valtionosuudet ovat 73,3Meur, toimintakate -66Meur. Esityslistassa on virhe, siinä on toimintakuluiksi laitettu ilmeisesti ennustettu 91,2Meur. Löperöä valmistelua!

Korkokuluja on puoli miljoonaa bujetoitua vähemmän mikä esitetään vähennettäväksi korkomenojen momentilta.

Kiinteistöveroprosenttien määrääminen vuodelle 2017

Vuonna 2016 veroprosentit olivat:
* yleinen 1,3%
* Vakituinen asunto 0,6%
* Yleishyödyllisiltä yhteisöiltä veroa ei peritä.
* Rakentamaton rakennuspaikka 3%

Esityksenä on muuten sama paitsi rakentamattoman rakennuspaikan vero nostetaan 4,3% mihin nyt on mahdollisuus.

Myös muita veroprosentteja olisi mahdollista tarkastella, yleinen kiinteistövero voisi ensi vuonna olla välillä 0,93-1,8% ja vakituinen asunto välillä 0,41-0,9%. Kytkös yleisen ja vakituisen asunnon välillä on poistettu joten ne voivat määräytyä toisistaan riippumatta päinvastoin kuin ennen. Minusta yleistä voisi korottaakin vähän.

Tuloveroprosentin määrääminen vuodelle 2017

Kunnallisveroprosentiksi esitetään 20,50%. Miksei esityslistassa ole mainittu edellisvuotta?
Minusta veroja voisi kiristää jos näyttää että talous on menossa kuralle muuten kuten meitä on jo pitkin vuotta valistettu sen sijaan että aletaan juustohöylätä palveluita. Tosin veroprosentti on osa kriisikuntamittaristoa ja siinäkin aletaan olla melko lähellä kriteeristön täyttymistä.

Vuoden 2016 talousarviomuutos / sivistyspalvelut

Siiretään tietohallinnon kuluja hallintopalveluista sivistyspalveluihin. En nyt ole ihan varma miksi näin menetellään mutta on toki hyvä asia jos sivistyspalvelut saa enemmän vaikutusvaltaa tietohallintoonsa.

Hallintosäännön edellyttämät periaatteet kunnan kiinteän omaisuuden luovuttamisesta ja vuokralle antamisesta / Männikkö II, Taruma sekä kunnan muut asunto-, liike- ja yritystontit

Tonttien hinnat tulee vahvistaa valtuustossa. Tätä asiaa käsiteltiin maankäyttölautakunnassa aiemmin. Tiivistettynä, pienten tonttien hintaa hieman nostettiin ja suurten laskettiin suhteessa edelliseen hinnoitteluun koska suurten tonttien kysyntä on vähän verkkaista ja menekkiä halutaan tukea hinnoittelua uudistamalla.

Mäntsälän kunnan asunto-ohjelma 2017-2020

Myönnän että tähän asiaan olisi pitänyt perehtyä paljon paremmin. MAL-sopimus sääntelee aika paljon tavoitteita. Kunnan käytettävissä olevista työkaluista mainitaan Vuokra-asunnot ja kaavoitus.

Ikääntyneiden asumispalvelut saavat paljon palstatilaa tässä, se on nopeiten kasvava ikäryhmä joka hakeutuu keskustaan koska siellä on palveluita. Kylistä todetaan että niitä kehitetään yleiskaavoituksella. Eli ikääntyneiden palveluita kehitetään keskustaan. Mitenkähän lienee, olisiko kylillä annettavaa tässä suhteessa?

Nuorten suhteen huomiota kiinnitetään lähinnä ongelmien ehkäisyyn. Opiskelijoita ei mainita lainkaan vaikka opiskelijoiden asumisen kehitykselle olisi myöskin tarvetta.

Toimenpidelistassa on kyllä ihan kannatettavia asioita, mm. uusien rakennutustapojen huomiointi kaavoituksessa, ympäristö sekä pysäköintinormien tarkastelu keskusta-alueilla. Vuokra-asuntojen osalta strategia on aika ympäripyöreää huljuttelua.

Valtuustoaloite sosiaalisen luototuksen käyttöönottamisesta Mäntsälässä

Vastauksessa esitetään ettei luototusta otettaisi käyttöön ennenkuin sote on valmis. Tästä varmasti käydään vielä keskustelua. Valtuusto voisi ilmaista tahtonaan että luototuksen käyttöönotto selvitetään uudestaan.

Kunnanhallituksen vaali vuosille 2013 - 2016 / Eroanomus Mirka Kuitunen

Mirka eroaa terveydellisistä syistä. Tilalle esitämme Sari Anttosta.

Maankäyttölautakunnan vaali vuosille 2013 - 2016 / Eroanomus Niko Martikainen

OK.

Maankäyttölautakunta 26.10.2016

Tässä seuraavan lautakunnan lista, löytyy myös täältä.

Lempivaaran asemakaava / Ehdotuksen nähtäville asettaminen

Tätä kaavaa on laadittu jo pari vuotta. Luonnos on ollut nähtävillä marraskuussa 2015, lausunto saatiin tekniseltä lautakunnalta. Kaavassa tiet on rakennettu tarkoituksella kapeiksi ja mutkikkaiksi jotta ajonopeudet pysyisivät kurissa mutta tekninen haluaa rakentaa leveitä ja suoria teitä. Myös jätevesipumppaamolle tehdään varaus. OK.

Ehnroosin koulun rakennustapaohje, kortteli 600

Rakennustapaohjeella koitetaan vaalia tulevan koulurakennuksen ulkonäköä ja sopivuutta osaksi kirkonmäen arvokasta maisemaa. Julkisivujen tulee olla tiiltä, rappausta tai puuta ja suuria yhtenäisiä massoja pitää välttää. Harjakattoa vaaditaan myös. Tämä on hankala yhtälö koska pitäisi vaalia maiseman kulttuuriarvoja kuitenkaan aiheuttamatta liikaa kustannuksia. Itse olen taipuvainen ajattelemaan että tätä rakennusta joudutaan kuitenkin katselemaan se 40-50 vuotta joten olisi syytä tehdä kunnolla.

Rakennuslupa Kaakkumäentie 6

Rakennuslupa kahdelle rivitalolle. Katto ja julkisivut tiiltä, varsin perinteisen näköisiä rakennuksia. OK.

Suunnittelutarveratkaisu, Sälinkään kylä

Omakotitalo edullisessa paikassa ja rakentamismahdollisuus löytyy. OK.

Suunnittelutarveratkaisu, Hirvihaaran kylä

Vanha rakennus puretaan ja uusi rakennetaan tilalle. OK.

Poikkeamispäätös, Saaren kylä

Tämä on jo evätty kertaalleen mutta hallinto-oikeudessa tuli hylkäävä päätös hakijan valitettua asiasta muotovirheiden vuoksi. Nyt on uusi hakukierros päällä mutta maankäytölliset edellytykset eivät ole muuttuneet. Tasapuolisuus vaatisi myöntämään muille vastaaville hankkeille luvat. Hylsyä luvassa siis.

Suunnittelutarveratkaisu, Sälinkään kylä, Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valituksen johdosta

Valittaja ei arvosta lisänaapureita vaan vetoaa siihen että tulevalla MT4-alueelle ei tulisi myöntää uusia rakennusmahdollisuuksia. No tässä on vain nyt se maanomistajien tasapuolisen kohtelun pykälä joka tulisi myös huomioida. Käytännössä MT-alueilla säilyvät suunnittelutarvealueiden vaatimukset jotka tässä kohtaa täyttyvät.

Lausunto Gles Kierrätys Oy:n ympäristölupahakemuksesta / muutettu lupahakemus

Yritys haki aiemmin lupaa jota ei puollettu. Sen sijaan ehdotettiin toista paikkaa, neuvosta on otettu vaari joten näillä näkymin puollamme lupaa.

Valitus NCC:n Ohkolan ympäristöluvasta

AVI on myöntänyt NCC:lle luvan aloittaa maiden varastointi Ohkolassa. Tästä valitamme edelleen vedoten maakuntakaavan merkintään, vähän heikot mahdollisuudet mennä läpi tällä valituksella.

Rakennustarkastajan (2 kpl) viran täyttäminen

Rakennustarkastajan virkaan valitaan jo nykyisin hommaa hoitanut Joni Skog. Toinen virka jätetään vielä täyttämättä, asiaan palataan ensi vuonna.

Kunnanvaltuusto 3.10.2016

Valtuusto kokoontuu taas maanantaina. Listalla on pelkästään tiedoksi merkittäviä asioita joten suuren suuri kokous ei tämänkertainen ole.

Vuoden 2015 arviointikertomus

Tarkastuslautakunta kirjoittaa joka vuosi arviointikertomuksen jossa se arvioi kunnan strategian toteutumista sekä laajassa mittaakaavassa valvoo verorahojen käyttöä.

Tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota seuraaviin asioihin:

  • Henkilöstön poissaolot, se että vähentämiskeinoja ei ollut mainittu. Vastineessa todetaan seuraavaa:
Kuuma-kuntien alueella Mäntsälä sijoittuu alle keskiarvon sairauspoissaolopäivien määrässä. Kuuma-alueella sairauspoissaolojen keskiarvo oli vuonna 2015 14,5 kalenteripäivää kun Mäntsälän keskiarvo oli 13,55. Työkykyä tukevaa toimintaa tullaan edelleen kohdentamaan erityisesti riskiryhmille ja kunnassa käytössä olevalla varhaisen tuen mallilla pyritään tukemaan työntekijöiden työssä pysymistä ja estämään mahdollisimman tehokkaasti pitkittyvät sairauslomat.
  • Kaavoituksen aikataulutus ja suunnittelu. Vastineessa todetaan että kaavoitus on pitkälti kysyntävetoista koska se on tehokasta resurssien käyttöä. Maankäyttö sai myös palautetta siitä ettei keskusta ole muuttunut miksikään johon todettiin että ei kun aikataulu ei varsinaisesti ole lautakunnan käsissä.
  • Kuntataloudessa erityisesti se ettei tasapainottamisessa ole edistytty. Velkaantumisen tahti huolettaa myös. Vastineessa koitetaan todistella ettei se vauhti nyt niin paha ollut. Ainakaan jos verrataan tuleviin vuosiin. Koulut on kyllä silti rakennettava, siitä ei pääse mihinkään.
  • Petu ja tekninen saavat jokseenkin puhtaat paperit. Perusturva onkin selvinnyt kohtuullisesti kuten seuraavasta pykälästä nähdään. Teknisen osalta esim. Ehnroosin tapausta ei pidetty maininnan arvoisena, erikoista kyllä.

Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset vuonna 2015

Tämäkin merkitään tiedoksi. Mustijoen perusturvan ikävakioidut kokonaiskustannukset ovat vertailukuntien pienimmät, hyvää työtä siis tehty!

Lisämääräraha maanhankintaan

Kunta neuvottelee useista maanhankinnoista joihin tarvitaan lisämäärärahaa koska tämän vuoden määrärahat on jo melkein käytetty. Kunnan puolesta kannattavaa toimintaa yleensä, kaavoitettuna arvo on moninkertainen.

Valtuustoaloite kunnantalon valtuustosalin sähkötöistä

Sähköt on saatu valtuustosaliin edellisen remontin yhteydessä. Hyvä niin, erikoista ettei pistorasioita ollut.

Valtuustoaloite koskien pakolaisten vastaanottamisen valmistelun aloittamista

Kiintiöpakolaisia on saapunut jo Mäntsälään, joten aloite on näiltä osin loppuunkäsitelty.

Valtuustoaloite lapsi- ja nuorivaikutusten arvioinnista päätöksenteossa

Vastineessa Sivistyspalvelut lupaa ottaa käyttöön THL:n työkalun jolla vaikutuksia voidaan arvioida. Aloitteen tarkoitus oli kai ulottua kaikkeen päätöksentekoon, eikä vain sivistyspalveluiden osalta. Tästä saatetaan vielä kuulla jokunen puheenvuoro.

Valtuustoaloite - valvoja monitoimitalolle

Aloite oli ensin teknisessä lautakunnassa joka totesi ettei määrärahoja palkkaukseen ole ja tuuppasi asian sivistyslautakuntaan. Sieltä taas esitetään hurskas toive että asialle voitaisiin tehdä jotain mutta nähdäkseni mitään ei oikein ole tapahtumassa. Talousarvioesityksessä ei ilmeisesti oltu tähän kuitenkaan varautumassa.

Valtuustoaloite hallintokuntien työntekijäluettelosta

Työntekijäluettelo on saatu extranettiin.

Vihreä siirtymä pitää maaseudun elinvoimaisena

Synnyin ja kasvoin maatilalla. Traktorin kuskipukille istuin ensimmäistä kertaa 7-vuotiaana kun kerättiin heinäpaaleja pellolta. Lypsin lehm...